„Šta ti je Stano, mori?“

Poslednjih godina nisu česte prilike koje me podsete koliko sam zahvalna i bogata što sam deo jedne velike „aritmetičke progresije“. Kao dete, moglo bi se reći živela sam u tom izobilju. Jer, bar jedan vikend u mesecu mama, tata, brat i ja odlazili bi u Beograd, Novi Sad i Vrbas u posetu babi i dedi i tatinoj braći i sestrama i njihovim porodicama. Kad se nekog zaželimo, normalno je da se vidimo i normalno da je to bilo veoma često. Četiri strica, četiri tetke i ujak, dalje ne brojim…Mašala’! Koliko osobenosti, što bi moj brat rekao – Kakva ikebana!

 

Moja draga tetka Maca je jedan divan cvetak iz te ikebane! Rodila se kao četvrto ali i treće žensko dete zaredom. Sam početak 40tih u Crnoj Gori, kada su imena deci davana po svecima koji su se tog ili oko tog datuma beležili, ili su davana tzv. zaštitna ili zaustavna imena. Moja Maca je dobila zaustavno ime Stana. Ugodila je roditeljima pa su posle nje dobili četiri sina zaredom i ćerku. A i meni je ugodila jer se prvi u tom nizu rodio moj tata.

 

Ljupkoj i veseloj devojčici nikako nije pristajalo „radno“ ime i sasvim logično da je Maca jedino ime koje je moglo da pristaje takvom biću! Tek kada sam bila u dobu u kom je logika postajala važna zapitala sam se – hm, kako li je Maci „pravo“ ime? Ne znam šta me je više zateklo, razlozi za zasutavnim imenima, ili samo ime koje je nespojivo sa jednim živim, vedrim, toplim bićem kao što je Maca. Prema toj novoj informaciji nastavila sam da se odnosim kao prema nekom višku ili neadekvatnosti.

 

Jedne subote okupili smo se slaveći Nikolinu i Marijinu ljubav. U svoj toj lepoti suočila sam se snažno sa prolaznošću, što u tragovima nekih poznatih i nepoznatih iskustava na dragim licima, što u neobuzdanoj radosti koja teče iz nekih moji mladih rodjaka sa kojima se po prvi put susrećem. Ni Macu nisam dugo videla… ali ona kao da ne stari. Moja dobra vila je na najbolji mogući način iskoristila svoje „namensko“ ime! Pre dvadesetak godina zamahnula je svojim čarobnim štapićem i rekla je vremenu – Stani! Gle čuda, ime opet radi!

 

I sad, samo ne znam, da li je pesma rodila Stanu i Jovana ili su oni rodili pesmu…

 

Hvala na pažnji!

Piše:

Aleksandra Golubović
psiholog
psihoterapeut transakcione analize

aleksandragolubovic5@gmail.com
skype: aleksandragolubovic5
+381644241016